Sahateollisuusmiesten kesäretki Turun seudulle 8.-9.6.2016

Sahateollisuusmiesten kesäretki Turun seudulle 8.-9.6.2016

Teksti: Henna Nummela
Kuvat: Henna Nummela & Kari Perttilä

Sahateollisuusmiesten perinteinen kesäretki suuntautui tällä kertaa Turun seudulle. Osallistujia kaksipäiväisellä retkellä oli vajaa 40. Ennen retkeä käytiin myös perinteinen golf-kisa, jonka voittajaksi selviytyi Heikki Merikoski. Golf-kisan sponsoroi Veisto Oy.

Retken ensimmäinen kohde oli Mattiovi Oy Laitilassa. Tuotantopäällikkö Antti Pusa esitteli Suomen suurimman sisäovivalmistajan tuotantoa sahamiesjoukolle. Mattiovi on perustettu jo vuonna 1911 Mäkisen Puutyöliikkeen nimellä. Vuonna 1977 nimi vaihdettiin vientimarkkinoille sopivammaksi Mattioveksi. Tuotantoa on Laitilassa, Alavudella ja Posiolla. Tällä hetkellä Mattiovella on noin 140 työntekijää ja he tekevät noin 45 000 ovea vuodessa. 80 % tuotannosta Laitilassa on valkoisia ovia kertopuusta. Puutuotteille ei ole olemassa linjamaalaamoja, Mattiovella maalauslinja on koottu itse. Se on 130 metriä pitkä rengas, jota hoitaa 1 työntekijä kameravalvonnan avustuksella.


Kuva 1. Sahamiehet Mattiovella. (kuva: Kari Perttilä)

Retken toinen kohde oli Kuusisto Group Laitilassa. Kuusistolla sahamiehet tutustuivat Juha ja Pekka Kuusiston opastuksella höyläämöön ja painekyllästämöön. Höyläämö on valmistunut  2012 ja siellä höylätään yhdessä vuorossa vain kyllästykseen menevää tavaraa noin 60 000 m3 vuodessa. Painekyllästämö toimii automaattisesti. Sen pyörittämiseen ei tarvita työntekijöitä lukuunottamatta trukinkuljettajaa, joka tuo tavaran kyllästämön alkupäähän. Tavaran läpimeno kyllästämöstä kestää noin vuorokauden, josta aikaa kyllästyssylinterissä kuluu noin 3,5 tuntia. Turva-allas niin suuri, että myös sammutusvesi mahtuu sinne kaikkien säiliöiden nesteiden lisäksi. Pienet pylväät kuivataan alipainekuivaamossa. Kuusiusto tuottaa myös kaukolämpöä: 98,9 % Laitilan kaupungin energiasta tulee Kuusistolta. Kuusistolla on painekyllästämöt Porissa, Parkanossa ja Laitilassa, joista Pori on suurin ja Parkano pienin.

Seuraavaksi retkellä suunnattiin Kuusiston naapuriin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle, jossa tehtaan mielenkiintoista historiaa esitteli tuotantopäällikkö Tommi Suutari. Liiketoiminta lähti liikkeelle vuonna 1995 kalajalosteiden viennillä Eurooppaan, mutta melkein samantien keväällä 1995 liiketoiminnan suunta muutettiin juomateollisuuteen kalan viennin haasteellisuuden vuoksi. Vuonna 1999 investoitiin tölkkiin. Silloin tölkkien osuus markkinoista oli vain 2 %, kun nykyään se on 79 %. Nykyään tuotanto on 38 000 tölkkiä tunnissa ja linjaa hoitaa 2 operaattoria. Yhteensä henkilökuntaa on 56.

Ensimmäisen päivän viimeinen kohde oli historiallinen Turun linna, jossa sahamiehet saivat opastetun kierroksen linnan historiasta. Päivän päätteeksi nautittiin vielä perinteinen sahamiesillallinen Turussa Panimoravintola Koulussa.

Toinen retkipäivä alkoi vierailulla Metsä Woodin Kyrön sahalle. Tehdaspäällikkö Mauri Korpela esitteli sahan tuotantolukuja. Saha työllistää 70 henkilöä ja sahaa pelkkää mäntyä. Tuotanto vuonna 2015 oli 200 000 m3, josta 80 % menee vientiin. Sahan on perustanut kauppias Alftan jo vuonna 1875.

Seuraavaksi suunnattiin Westas Groupin vieraaksi Koski Tl:ään. Westas Groupin alle kuuluvat tytäryhtiöt Westas Pihlava, Westas Raunio ja Westas Bioenergia. Talousjohtaja Joonas Ilmolahti esitteli Westas Groupin tuotantolukuja. Tuotanto vuonna 2015 oli Westas Groupilla yhteensä 371 000 m3 ja henkilöstöä on 135. Liikevaihto vuonna 2015 oli 103 miljoonaa euroa ja siitä 85 % menee vientiin. Westaksen Raunion saha sahaa sekä kuusta että mäntyä (75/25) ja tuotanto vuonna 2016 on 220 000 m3. Westaksen Raunion sahalla sahalinjaa hoitaa 5 henkilöä eikä vuoropäälliköitä ole.

Retken viimeinen kohde oli Kosken Puunjalostus, joka valmistaa kattoristikoita. Se on perustettu vuonna 2007 ja siellä on töissä 7 henkilöä. Kattotuoleja valmistetaan niin manuaalisesti kuin automaattilinjallakin. Yhden kattotuolin valmistaminen automaattilinjalla kestää noin 8 minuuttia.