Tommi Sneck yhdistyksen uusi puheenjohtaja

18.11.2015  Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistyksen syyskokouksen yhteydessä pidetyssä hallituksen järjestäytymiskokouksessa on yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittu Tommi Sneck.

 

Sneckin mukaan yhdistyksen toiminnassa on hyvin vähän korjattavaa. Edellisten puheenjohtajien kausilla toimita on kehittynyt ja yhdistyksemme pystynyt uusiutumaan. Hyvinä esimerkkeinä näistä toimivat vaikkapa sahateollisuuspäivät ja suositut kokoustilaisuudet.

 

Huolimatta siitä että sahateollisuus on erittäin syklinen ala ja sahamiesten arvostus yrityksissäkin vaihtelee aikakaudesta toiseen, on yhdistyksemme pystynyt säilymään elinvoimaisena jo lähes 90 vuoden ajan. Alun perin yhdistys perustettiin nimenomaan sahateollisuudessa työskentelevien keskustelufoorumiksi ja tämä tulee toivottavasti jatkossakin olemaan yhdistyksemme tärkein tehtävä, tulivatpa jäsenet sitten yksityisiltä sahoilta, konserneista, laitevalmistajilta, agentuureista, logistiikasta tai muusta alaamme liitännäisestä liiketoiminnasta.

 

Edellinen puheenjohtaja Pekka Kopra toi kautensa aikana ansiokkaasti esiin alan kannattavuuden parantamisen ajatuksella ”ei olla pelkkiä sahamiehiä, ollaan myös liikemiehiä”. Sneck nostaa alan kannattavuuden ohella tulevan kautensa pääteemaksi koulutuksen. Saha-alan tekninen koulutus on ajettu pitkälti alas. Puutekniikkaa opettavia ammattikorkeakouluja oli vielä tovi sitten 7. Nyt käytännössä vain yksi eli Lahden ammattikorkeakoulu, jossa koulutus ollaankin teollisuuden yhteisponnistuksin ja erityisesti Lahden ammattikorkeakoulun oman henkilöstön aktiivisen toiminnan ansioista saatu hyvään iskuun. Suurin murheenkryyni koulutussaralla on puutekniikan yliopistotason koulutus. Sekä Otaniemen Aalto yliopistossa sekä Lappeenrannan LUTissa pystyy puutekniikkaa opiskelemaan, joskin molemmissa koulutus on pienimuotoista ja vahvasti piilotettu kuitutekniikan nimen alle. Koulutuksen painopiste on myös vahvasti akateemisella tutkimuspuolella jolloin puu-alan peruskurssit esim. saha- ja vaneritekniikassa loistavat poissaolollaan ja vain vähän opinnoista on soveltavaa ja teollisuuden nykytarpeiden mukaista. Sahateollisuudessa työskentelee arvioni mukaan n. 100 puutekniikan diplomi-insinööriä. En voi kuvitella tilannetta jossa muutaman kymmenen vuoden kuluttua alalla ei olisi diplomi-insinöörejä lainkaan, Sneck päättää.