Vuoden 2018 sahamiesretkeily Itä-Suomessa

Tämän vuoden retkeily oli vaihteeksi kotimaassa ja Joensuun seudulle 7-6/6/2018 tehdyt ekskursiot saivat taas täyden bussillisen jäsenkuntaa liikkeelle. Tälläkin kertaa ryhmä oli hyvä sekoitus tuotanto- ja myyntiväkeä, laitetoimittajia, sekä nuoria alan ihmisiä ja emeritus-sahamiehiä. Tämä takasi hyvinkin aktiivisen huomioinnin ja kommentoinnin niin vierailukohteissa kuin siirtymätaipaleilla ja iltatilaisuudessakin.

Ensimmäinen kohde oli perheyhtiö Liperin Höyläämö, joka on noussut muutaman viime vuosikymmenen aikana merkittäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi. Pitkälti itärajan takaa tulevaan raaka-aineeseen perustuva tuotesortimentti käsittää niin lujuuslajiteltuja tuotteita kuin myös erilaisia sisustustuotteita. Liperistä lähtee tavaraa myös vientiin.

Iivari Monosen pitkä historia pylväskaupassa ja etenkin viennissä on hyvin tiedossa. Yritysesittelyn aikana käytiin läpi koko tuotantoketju metsästä valmiisiin tuotteisiin. Samoin keskusteltiin sähkönsiirron nykytrendeistä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Korkeita siirtohintoja on kotimaassa perusteltu sähkölinjojen kaivamisella maahan, mutta aiheellisesti kommentoitiin myös sitä, että halvempi, perinteinen sähkölinja toimii hyvin luotettavasti, jos se sijoitetaan ja hoidetaan oikein.

UPM:n on perinteikäs ja johtava eurooppalainen vanerituotteiden valmistaja. Joensuun tehdas on toiminut nykyisellä paikallaan jo yli vuosisadan ajan. Tämän päivän WISA-brändin alla myytävät koivuvanerituotteet ovat hyvin tarkkaan loppukäyttöä – kuten kuljetusvälineteollisuutta - varten spesifioituja tuotteita työstöineen ja pinnoitteineen.  Rakennus- ja pakkausteollisuudessa vanerilla on vahvat perinteet ja tulevaisuus, sillä ympäristöystävälliselle, kevyelle ja kestävälle tuotteelle on hyvä kysyntä. 

Osoituksena Joensuun seudun monipuolisesta metsäteollisuusklusterista on myös John Deeren metsäkonetehdas. Nykyisellä paikalla on valmistettu erilaisia koneita jo 40 vuoden ajan, tehtaan perusti Rauma-Repola. Vuonna 2000 tehdas siirtyi maailmanmittakaavassa suurimmalle metsä- ja maatalouskoneiden valmistajalle John Deerelle. Nykyään suuressa Joensuun tehtaassa valmistetaan moderneilla linjastoilla harvestereita niin kotimaahan kuin myös vientiin.

Iltaohjelma alkoi laivaristeilyllä kesäisen kauniilla Pielisjoella. Maittava sahamiesillallinen nautittiin Teatteriravintolassa, jossa ohjelmassa oli perinteiseen tapaan myös yhteislaulua. Puheenjohtaja Tommi Sneckin johdolla tehtiin myös sahamiesten hei-huudot – tällä kertaa sahamiesveli Lars Lutherin aiemmin opastaman alkuperäiskoregrafian mukaisesti.  

Toisen päivän ohjelmassa tutustuttiin Metla-taloon, jossa on yhdistetty innovatiivisesti vanhaa ja uutta puurakentamista. Tämä mielenkiintoinen ja useita arkkitehtuuripalkintoja saanut talo oli valmistuessaan vuonna 2004 maan suurin kolmikerroksinen puusta rakennettu toimistorakennus. Itä-Suomen Yliopiston esittelyssä kerrottiin, että siellä on ollut jo vuosia myös metsäteollisuuden koulutusta. Nykyään hyvin aktuelli koulutuskysymys tuli esiin myös keskusteluissa, joissa todettiin suuri metsäalan eri sektoreiden koulutustarve Suomessa.

Karelia-Ikkuna Oy:llä on moderni, laadukkaita ikkunoita valmistava yksikkö Hammaslahdessa. Ikkunoiden tekninen ja visuaalinen laatu on kehittynyt suurin harppauksin, Karelia-Ikkunat on selkeästi alan eturintamassa niin tuotteensa avulla kuin myös tuotantoprosessien kehittämisessä.

Viimeisenä kohteena oli myös hammaslahtelainen Kaivospuu, joka keskittyy lyhyen pienpuun sahaamiseen. Selkeästi linjattu erikoistumislinja näkyi ja kuului niin toimintafilosofiassa, tuotannossa ja myynnissä.

Yhteenvetona voi todeta, että nyt jos koskaan kannattaa opiskella alaa ja mennä ”sahalle töihin”. Alan eri vaiheet tarjoavat monipuolisia työhaasteita uudelle sukupolvelle hyvine työllistymisnäkymineen ja etenemismahdollisuuksineen sekä kotimaassa että viennin parissa. Kirsikkana kakun päällä on aina ollut puualan ihmisten vahva yhteishenki, jonka yhtenä muotona on sahateollisuusmies- ja naistoiminta.

Mukana olleiden puolesta haluamme kiittää Perttilän Karia ja Valion Villeä jälleen kerran hyvistä matkajärjestelyistä. Erityiskiitokset kaikille mukana olleille sahamiesystäville, ensi vuoden ekskursiota odotellessa…

 Annamaija ja Esa Mikkonen